Protokoll från allmänt medlemsmöte i samband med Vårmötet i Malmö 000411.

 

Närvarande: ca 30 medlemmar

 

 

§1                      Till mötesordförande valdes Urban Forsum.

 

§2                      Till protokollförare valdes Åsa Melhus.

 

§3                      Till justeringsman valdes Ingvar Eliasson.

 

§4                      Nya medlemmar

Sedan föregående medlemsmöte hade följande personer invalts i föreningen: Lena Lundin, Marianne Lebbad, Lisbeth Gregory , samtliga SMI (rekommenderade av Mats Olsson), Johan Schiöer, Linköping (Erik Kihlström), Gudrun Sigmundsdottir, Lund (Johan Rydberg), Annika Antonsson , Malmö (Bengt-Göran Hansson) samt Katarina Tejle, Linköping (Karl-Erik Magnusson).

 

§5                      Riksstämman 2000

Årets stämma kommer att avhållas i Göteborg 001129-001201. Årsmötet är förlagt till torsdagen den 30/11. Ett symposium och två minisymposier arrangeras av föreningen: ”Hur klarar vi patienter med multiresistenta bakterier?” (Åsa Melhus), ”Cancerprevention genom vaccination mot papillomvirus” (Joakim Dillner) och ”Molekylärbiologiska tester för att fastställa arter” (Anders Sjöstedt). Vi är dessutom medarrarrangörer till infektionsektionens symposium om influensa. Sista datum för abstracts är 23/8.

 

§6                      Kommande möten

                      Andra kommande möten som annonserades var:

Föreningens diskussionsdag i september. Dagen ägnas åt den nya lagen om genmodifierade organismer. Dessutom kommer frågan om vad föreningens referensgrupper ska ägna sig åt i framtiden att diskuteras. Moderatorer är Sigvard Olofsson och Peter Larsson.

Symposium om småkärlsvaskuliter hålls i Stockholm 4 maj.

RAF-M ordnar workshop i Sunne 7-8 september. Gunnar Kahlmeter passade även på att göra reklam för SSAC.

Vårmötet 2001är förlagt till Uppsala. Det kommer att bli ett samarrangemang med Riksföreningen för mikrobiologi. Troligtvis kommer Svensk förening för mikrobiologi att hålla sitt möte i anslutning till vårmötet, vilket kommer att göra det möjligt att flyta fritt mellan de olika mötena.

 

§7                      Det nya resestipendiet

Det gamla Glaxostipendiet har nu helt upphört. Istället inrättas två nya stipendier. Biodisk AB bidrar med 20.000:- till ett stipendium till minne av Hans Eriksson, medan Orion Diagnostica ställer 10.000:- årligen till förfogande till ett resestipendium. Det senare stipendiet kommer att utdelas vid de tillfällen vårmötet är samarrangerat med Riksföreningen för mikrobiologi. Första utdelningen av resestipendiet kommer att ske på årets Riksstämma, för att därefter utdelas i samband med vårmötet. För bägge stipendierna kommer de gamla reglerna i huvuddrag att gälla.

 

§8                      Information från styrelsen

Urban Forsum infomerade om ett av SVEDIF nyligen arrangerat möte rörande former och samarbete vid större möten. Då sponsorkostnaderna ökat och deltagandet sjunkit, framförde SVEDIF en önskan om att få ta över vårmötena och slå ihop mikrobiologi med kemi och transfusionsmedicin. Mötena skulle hållas vartannat år och utformas av SVEDIF. Därmed skulle splittring och ökande kostnader kunna undvikas. Svensk förening för klinisk kemi har ställt sig positiv till förslaget. Våra medlemmarna uttryckte emellertid en klar och entydig önskan om att få behålla vårmötena i sin nuvarande form. 

 

§9                      Övriga frågor

                      Då inga övriga frågor anmälts, avslutades mötet.

 

 

 

 

 

                      Vid protokollet                                            Justeras

 

 

                      Åsa Melhus                                                Ingvar Eliasson