Protokoll från årsmötet 001130 på Hotel Park Avenue i samband med Riksstämman i Göteborg.

 

Närvarande: ca 35 medlemmar

 

 

§1                  Mötet öppnades av Urban Forsum.

 

§2                  Föredragningslistan fastställdes.

 

§3                  Till mötesordförande och protokollförare valdes Urban Forsum respektive Åsa Melhus.

 

§4                  Till justeringsman valdes Bertil Kaijser.

 

§5                  Årsberättelsen för 991101-001031 delades ut och sammanfattades.

 

§6                  Revisionsberättelsen skriven av Bengt Wretlind upplästes av Örjan Strannegård. Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet.

 

§7                  Årsavgiften för 2001 fastställdes till oförändrade 125 kr.

 

§8                  Val av styrelse. Årsmötet valde i enlighet med valberedningens förslag:

                      Ordf Peter Larsson (nyval som ordf, omval i styrelsen)

                      Vice ordf Johan Rydberg (nyval)

                      Vetenskapl sekr Åsa Melhus (omval)

                      Fackl sekr Lena Dillner (nyval som fackl.sekr, omval i styrelsen)

                      Kassör Erik Svensson (nyval som kassör, omval i styrelsen)

                      Ledamöter Peter Horal och Matti Sällberg (bägge nyval)

                      Svensk redaktör för APMIS Urban Forsum (omval)

 

§9                  Till revisorer valdes Bengt Wretlind och Roland Möllby med Sverker Bernander som suppleant (samtliga omval).

 

§10                Till programråd valdes enligt gällande praxis styrelsen.

 

§11                Till valberedning valdes Urban Forsum (sammankallande, nyval), Anders Vahlne (omval) och Sigvard Olofsson (nyval).

 

§12                Till CL-nämnden valdes för bakteriologi Peter Larsson (för styrelsen, nyval), Anders Sjöstedt (nyval), Tony Edén, Martin Laurell (bägge omval), för virologi Lena Grillner, Peter Juto (bägge omval) och för mykologi Björn Petrini (omval).

                      Till Epideminämnden valdes Anna Hambraeus och Torvald ripa (bägge omval).

 

§13                Till fullmäktigerepresentant i Svenska Läkaresällskapet valdes enligt tradition föreningens ordf Peter Larsson med vice ordf Johan Rydberg som suppleant.

 

§14                Föreningens referensgruppers representation framgår av verksamhets-berättelsen.

Under det kommande året efterträder Lennart Nilsson Lars G Burman i RAF, medan Annika Wistedt intar Lennart Nilssons plats i RAF-M.

                      Mötet påpekade att de s.k gula böckerna behöver uppdateras samt att referensgruppen i bakteriologi är för liten för närvarande och bör utökas. Jonas Blomberg framförde synpunkter på referenslabbens uppgifter visavi SWEDAC, och poängterade att labben behöver stärkas i sina uppgifter för att behålla initiativet.

 

§15                Under året har 19 nya medlemmar invalts. (Se årsberättelsen).

 

§16                Föreningens sista Glaxo Wellcome-stipendiater var Sture Karlsson och Farzat Olfat. Detta stipendium har nu helt upphört. Istället har två nya stipendier instiftats: (1) Resestipendium till minne av Hans Ericsson och (2) Orion Diagnostica resestipendium för mikrobiologer. Malin Enbom, Maria Schloss samt ytterligare fyra ännu ej meddelade medlemmar har erhållit stipendium (1). Katarina Tejle är Orion Diagnosticas första stipendiat.

 

§17                Pris för bästa poster på Riksstämman erhöll Magnus Unemo för ”Hög genetisk variation inom de två vanligast förekommande serovaren (IB-2 och IB-3) av Neisseria gonorrhoeae isolat i Sverige”, medan priset för bästa föredrag tilldelades Ann-Sofi Rehnstam-Holm för ”Molekylärt baserad upptäckt av en helt ny parasitorganism, Parvilucifera infectans”. Prissumman 1500 kr går till vardera pristagare.

 

§18                Samverkan vid vårmöten: Urban Forsum meddelade att sedan vårmötet, har SVEDIF varit inbjudna till ett styrelsemöte för att kunna framföra sina åsikter om samverkan över laboratoriegränserna vid vårmöten. Ett motförslag till begreppet lab.medicin har lagts av styrelsen. Något svar på förslaget har ännu ej avlämnats av SVEDIF.

 

§19                Nya regler avseende biobanker gäller numera. Bl.a måste patienter tillfrågas om nedfrysta sera får användas. Detta är inte problemfritt. På SMI finns det t ex ca 750 000 sera sparade, vilka är oerhört värdefulla för bl. a metodutveckling av rutindiagnostik och identifiering av nya sjukdomar. Föreningen har anslutit sig till synpunkter som inlämnats av Patologföreningen och EQUALIS. Ett bra inlägg i frågan har också skrivits av nyblivne föreningsmedlemmen Joakim Dillner.

 

§20                Överskottet från ECCMID i Stockholm rör sig om ca 1,7 miljoner kronor. Pengarna är tänkta att användas som forskningsbidrag och stipendier, och ligga i en fond under Svenska Läkaresällskapet. Förslag om en stiftelse har därför skickats till Christer Edling, som ställer sig positiv till detta. Områden som pengarna kan användas till kommer att presenteras vid vårmötet. Föreningen tackar Lena Grillner för hennes fina insats i detta sammanhang.

 

§21                Kommande program

Läkardagarna i Örebro 27-28/3 blir helt infektionsinriktade. General är Hans Fredlund.

Föreningens vårmöte är förlagt till Uppsala den 14-16/5. Mötet kommer att vara ett samarrangemang med Riksföreningen för mikrobiologi och Svensk förening för mikrobiolog.

 

§22                Övriga frågor

Urban Forsum meddelade att:

§         Boken ”Svenska koder för laboratoriemedicin enligt IFCC-IUPAC kodverkets principer” nu är utgiven och finns att tillgå.

§         Munksgaard kommer att erbjuda den elektroniska versionen av APMIS gratis till alla våra föreningsmedlemmar.

§         Första IT-mötet inom lab.medicinska specialiteter har hållits under året. Överskottet blev ca 70.000:-, och dessa pengar kommer att reserveras till nästa IT-möte. I samband med detta efterlyste Ingvar Eliasson en bättre definierad roll för föreningens webmaster vad gäller certifierad utbildning, Ronden.se, föreningens informatik m.m på nätet.

Ann-Christine Karell (fackl sekr) informerade om utbildningsfrågor. I nuläget finns det ska 20 ST-läkare varav 2/3 är blivande bakteriologer. Endast en SK-kurs under år 2001 är riktad till mikrobiologer, varför utbildningsbehovet måste tillgodoses på annat vis. Olle Aspevall leder som tidigare SPUR-arbetet. Utbildning av nya inspektorer liksom den första inspektionen är på gång. Ett elektroniskt nätverk för läkare under utbildning har initierats av Lena Dillner.

Hans Jörbeck redovisade, från en tidigare tillsatt arbetsgrupp, de utarbetade målen avseende kompetens och arbetsområden för smittskyddsläkare och vårdhygieniker. Enligt målen bör man räkna med ½-1 hygienläkare och 1-2 sjuksköterskor/100 000 personer. Registrering av vårdrelaterade infektioner rekommenderades, liksom att vårdhygien har tillgång till och ligger i nära anslutning till ett mikrobiologiskt laboratorium.

 

 

 

                      Vid protokollet                                          Justeras

 

 

 

                      Åsa Melhus                                               Bertil Kaijser