Protokoll från allmänt medlemsmöte i samband med Vårmötet i Uppsala 010515.

 

Närvarande: ca 25 medlemmar.

 

§1                      Till mötesordförande valdes Peter Larsson.

 

§2                      Till protokollförare valdes Åsa Melhus.

 

§3                      Till justeringsman valdes Bertil Kaijser.

 

§4                      Den nya stiftelsen

Av överskottet från ECCMID på 1,7 miljoner, kommer ”Stiftelsen för forskning och utveckling inom medicinsk mikrobiologi” att bildas. Kassören Erik Svensson redogjorde för statuter och förslag till fördelning av medlen. Avkastningen på fonden är beräknad till ca 2% om Svenska Läkaresällskapet står som förvaltare. Detta skulle motsvara omkring 32.000 kr/år. Enligt styrelsens förslag skulle upp mot 100.000 kr fördelas årligen: ca 60.000 kr till utbildningsinsatser, 10.000 kr till ett resestipendium vid europeisk vetenskaplig konferens samt anslag till projekt som i bred bemärkelse gagnar ämnet och föreningens medlemmar. Ett flertal medlemmar reagerade på den låga avkastningen. Det beslutades därför att innan stiftelsen instiftas, så bör möjligheten till annan förvaltare med högre avkastning undersökas av styrelsen. Frågan återupptas därför vid nästa allmänna möte.

 

§5                      Kommande möten

Istället för höstens diskussionsdag, kommer det i år att vara ett chefsmöte. Mötet är förlagt till Svenska Läkaresällskapets föreläsningssal den 4/9 kl.10-16. Frågor som kommer att dryftas är bl.a resultat från två enkätundersökningar rörande rekrytering och mikrobiologins framtid. Önskelista från ST-läkare kommer också att framföras.

Årets Riksstämma kommer att avhållas i Stockholm 011128-011130. Två symposier beslutade av Riksstämmodelegationen och ett sektionssymposium arrangeras av föreningen: ”BSE och variant Creutzfeldt-Jacobs sjukdom, bakgrundsfakta och medicinsk hotbild” (moderator Peter Horal), Tema STD (moderator Kenneth Persson) och ”Juridiska tvångströjor inom mikrobiologin” (moderator Per Juto). Sista dag för anmälan av abstract är den 24/8. Blanketten kommer endast att finnas digitalt och återfinns på Sällskapets hemsida (www.svls.se) i slutet av maj. All abstracthantering kommer i framtiden att ske via nätet.

Arne Forsgren påpekade problemen med mikrofoner och ljudnivåer vid tidigare års postersessioner. P g a klagomålen kommer den muntliga presentationen av postrar i årets upplaga att äga rum i avsett rum för detta.

Vårmötet 2002 är förlagt till Örebro och kommer att ske i samverkan med Riksföreningen för mikrobiologi. Svensk Förening för mikrobiologi är intresserad av ett fortsatt samarbete med övriga föreningar, men önskar göra ett tillfälligt uppehåll i mötessamarbetet. Då flera av årets mötesdeltagare upplevde det stora antalet engelska föreläsningar som svårbemästrade, fördes önskemål om svenska som huvudspråk fram till de blivande arrangörerna.

 

 

§6                      Nya medlemmar

                      Sedan föregående medlemsmöte hade följande 22 personer invalts i föreningen:

Charles Hannoun, Lars Henriksson, Marina Hurtig, Helene Kling, Martin Lagging, Jan-Åke Liljeqvist, Nancy Nenonen, Erik Rollman, Matti Sällberg,

Magnus Unemo, Eva Melander, Sonja Giersen, Björn Eriksson, Annika Nilsson, Christina Welinder-Olsson, Paula Mölling, Åsa Karlsson, Helena Höök, Helle Unnerstad, Ingegerd Adlerberth, Andreas Sonesson och Bo Svennerholm.

 

§7                      Information från styrelsen

Fackliga sekreteraren Lena Dillner meddelade att tre SK-kurser av intresse för mikrobiologer är beviljade. I framtiden kommer handläggningen av dessa kurser att skötas av Institutet för Läkares Professionella Utveckling (ILPU) och inte av Socialstyrelsen.

Nytt resestipendium à 10.000 kr från Nova Medical är instiftat. Ansökningsblanketter och information om stipendiet kommer att ligga på föreningens hemsida (www.svls.se/sektioner/mm) efter sommaren.

 

§8                      Övrigt

Från medlemshåll framfördes en viss oro avseende SWEDAC:s framtida intentioner och dess förhållande till rekommendationer utarbetade av mikrobiologiska organisationer och referensgrupper. Direktiv om hur kliniska laboratorier bör förhålla sig till SWEDAC efterlystes.

 

 

 

 

                      Vid protokollet                                            Justeras

 

 

 

                      Åsa Melhus                                                Bertil Kaijser