Referensgruppen för klinisk bakteriologi Verksamhetsrapport 1997–1998

Referensgruppen har under perioden bestått av Peter Larsson (ordförande), Kathrin Dornbusch, Hans Hallander, Eva Törnqvist och Sture Löfgren (sekreterare).

Referensgruppen har haft 5 protokollförda sammanträden varav ett en telefonkonferens. Ett 6:e möte planeras i samband med riksstämman.


Referensmetodik

1 Under 1997 utkom bok I 9. Infektioner i centrala nervsystemet.(CNS)

2 Under 1998 utkom bok I 10. Svampinfektioner samt en reviderad utgåva av M 1. Validering och rutinkontroll av steriliseringsprocesser inom svensk sjukvård.

3 Arbete med revision av Tarmboken och UVI-boken (föreligger i manus) pågår.

4 Arbete på bok I 11. Hud och mjukdelsinfektioner pågår

5 Diskussion om behovet av referensmetodik inom serologi har åter aktualiserats och behovet är påtagligt.


Diagnostiska nivåer

Ackrediteringen av laboratorierna har nu fortskridit och de flesta är färdiga eller i slutfasen för att bli ackrediterade. Nytt steg blir nu ackreditering av patientnära verksamhet.

Swedac tillsammans med bedömarna har under tiden noterat ett ökande antal ärenden där verksamheten vill ackreditera en metod på en nivå som ej finns förankrad i "de gula böckerna". Detta har heller inte varit den ursprungliga avsikten med böckern, utan de har mera behandlat referensmetodik.

Representanter från referensgruppen har tillsammans med föreningens ordförande haft två möten med Swedac för att diskutera samarbetsformerna mellan professionen, bedömarna och Swedac. Man är överens om att frågor som rör den diagnostiska nivån ska remitteras till referensgruppen. Referensgruppen handlägger dessa ärenden i samarbete med de ansvariga för respektive gul bok. Detta är en ny typ av frågeställning för verksamheten - att fastställa en miniminivå för diagnostik. Den bör framledes behandlas inom de "gula böckerna" och innebär att professionen tillsammans med "kundgrupper" anger en operativ kvalitetsmässig miniminivå för diagnostiken, såväl som en referensmetod.

Referensgruppen kan behöva utvidgas för att kunna täcka in även denna typ av frågor.

Ärendet bör behandlas så att koncensus eftersträvas, inte bara inom professionen, utan även i möjligaste mån bland representanter från viktiga "kundgrupper". Frågan diskuterades av företrädare för de kliniska laboratorierna vid "serologidagen" den 10/9 1998.


Equalis

Referensgruppens medlemmar ingår i expertgrupp för Equalis och har diskuterat kravspecifikation för kvalitetspanelerna. Ett tydligt ändamål med ett aktuellt utskick ska medfölja utskicket.

Samarbete mellan Equalis och UK NEQAS har också diskuterats vilket referensgruppen stöder.

För referensgruppen i klinisk bakteriologi

Sture Löfgren
Sekreterare.