Föreningen för medicinsk mikrobiologi 1997-11-26


POLICYDOKUMENT MIKROBIOLOGI


INFEKTIONER OCH DERAS BEKÄMPANDE – ETT GLOBALT PERSPEKTIV INFÖR 2000-TALET

Under senare årtionden har nya och tidigare ej aktuella infektionssjukdomar börjat framträda i olika delar av världen. Betydelsen av reservoarer i livsmedel och andra delar av naturen än människor har ökat, och dessa innebär nya hot mot folkhälsan. Att identifiera de sjukdomsframkallande smittämnena och att kartlägga deras egenskaper kräver internationellt samarbete på ett sätt som tidigare inte kunnat förutses.

Från bland andra WHO och USA´s statsledning har pekats på ett antal insatser som nu behövs för att hindra spridningen av nya infektionssjukdomar och för att behandla dem. Viktigt är att internationellt och nationellt stärka övervakningssystemen och gränsskyddet mellan olika regioner, att använda modern informationsteknik till "early warning systems", att öka forskningsinsatserna för att klara diagnostik och behandling, att förstå orsakssamband, utveckla vaccin och diagnostika samt, att verka för ökad insikt i befolkningen om riskerna med dessa smittämnen.

Det är i detta perspektiv angeläget att ställa frågan var svensk mikrobiologi står idag och hur vi bäst skall nyttja våra resurser för att möta de mycket påtagliga hot mot människans hälsa som såväl nya som tidigare kända infektionssjukdomar utgör.


KLINISK MIKROBIOLOGI I SVERIGE


Bakgrund

I Sverige skedde under 1960- och 1970-talen en utbyggnad av kliniskt mikrobiologiska laboratorier så att i princip alla universitetssjukhus och länssjukhus, eller motsvarande, har fått tillgång till klinisk mikrobiologisk service. Motiven till utbyggnaden var insikten om smittämnenas stora betydelse för sjukvården och därmed behovet av att ha mikrobiologisk sakkunskap tillgänglig. Genom denna satsning har Sverige, och Norden som helhet, kommit att bli ett föredöme i världen för hur infektionssjukdomar och bristande hygien skall bekämpas.

Det är ett uppenbart behov av fortsatt hög kompetens på infektions- och smittskyddsområdet, samtidigt som den tekniska och ekonomiska utvecklingen under 1990-talet har skapat nya förutsättningar för klinisk mikrobiologisk service. Ledningarna för kliniskt mikrobiologiska laboratorier har därför nu anledning att begrunda hur man kostnadseffektivt skall använda laboratorieresurserna för diagnostik, sjukhushygienisk verksamhet, forskning och undervisning. De tekniska förutsättningarna för laboratorietjänster förändras i snabb takt och numera finns ökade möjligheter till decentraliserad patientnära diagnostik samt högvolymsanalys i "mätplattformar" vilka kan vara lämpade för flera olika specialiteters behov. Den mikrobiologiska och ämnesspecifika kompetensen måste framhävas och utvecklas än mer samtidigt som kostnaderna måste reduceras och kvaliteten i arbetet fortsatt hållas hög. Med denna målsättning och med hjälp av tekniska och metodologiska landvinningar skall vi möta sekelskiftets mikrobiologiska utmaningar.

Föreningen för medicinsk mikrobiologi har tillsatt en arbetsgrupp för att utforma detta dokument. Dokumentet skall ge ett professionellt kliniskt mikrobiologiskt perspektiv på sjukvård och smittskydd och kan tjäna som underlag för diskussion om den mikrobiologiska verksamhetens innehåll och utformning likväl som vilken inriktning tjänsterna som klinisk bakteriolog och klinisk virolog kan ha inom landstingsdrivna laboratorier.


Klinisk mikrobiologi – innehåll och uppgifter

Nuvarande struktur och arbetsuppgifter

Klinisk mikrobiologi omfattar klinisk bakteriologi, klinisk virologi, parasitologi och mykologi samt sjukhushygien. Klinisk mikrobiologi består idag av två specialiteter, klinisk bakteriologi och klinisk virologi. Diagnostik bedrivs vid universitets/regionsjukhus, länssjukhus och inom primärvården vid lokala laboratorier. Dessutom bedrivs mikrobiologisk diagnostik vid ett par privata laboratorier.

Specialister i klinisk bakteriologi eller virologi leder arbetet och fokuserar på

  1. diagnostik och uttolkning av laboratoriedata samt förmedling av mikrobiologisk kunskap till kliniska kollegor
  2. uppföljning och utvärdering av tester
  3. sjukhushygienisk och epidemiologisk verksamhet
  4. validering av analysresultatens betydelse för sjukvårdssituationen samt
  5. smittskydd i samverkan med smittskyddsenheter

Den laboratoriemedicinska verksamheten har under de senaste 5-årsperioden genomgått avsevärda strukturförändringar och utsatts för stora krav på kostnadsreduceringar. Sådana har genomförts, exempelvis genom effektivisering av analyshantering, bättre lokalutnyttjande, ökad automatisering/datorisering samt i vissa fall genom sammanslagningar av laboratorier. Tillgång till molekylärbiologisk metodik har också gett ökade möjligheter att identifiera och artbestämma smittämnen liksom att påvisa ex vis gener för resistens mot antimikrobiella medel.

Framtidsperspektiv

En huvuduppgift för den mikrobiologiska specialisten är att bedriva och leda utvecklingen av den mikrobiologiska diagnostiken. Specialisten har en viktig roll i utveckling och införande av medicinskt relevanta metoder liksom för validering av dessa. Molekylärbiologiska tekniker erbjuder stora möjligheter och det finns ett ökat behov av att införa sådan diagnostik. Kraven på molekylärbiologisk kompetens hos den kliniske mikrobiologen kommer sålunda att öka liksom kraven på kompetens inom teknik-och dataområdet. En allt större del av diagnostiken kommer att bedrivas med kommersiella reagens och kit och patientegen diagnostik blir säkert en realitet. Detta kommer innebära ökade krav på validering och kvalitetssäkring. Den bakteriologiska odlingsdiagnostiken har dock fortfarande en viktig plats och kommer troligen inte att inom de närmaste åren ersättas av automatiserade metoder. Däremot förutses en ökad automatisering och koncentration av den serologiska diagnostiken.

En annan viktig roll för den mikrobiologiska specialisten är konsultfunktionen att:

En tredje funktion är övervakning och kvalitetssäkring av den patientnära diagnostik som bedrivs i primärvården. Externa kvalitetssäkringspaneler (Equalis) har påvisat stora brister bl a när den gäller diagnostik av urinvägsinfektioner. Den kliniska mikrobiologen behövs för kvalitetssäkring av denna diagnostik. Detta kan ske genom en kontinuerlig utbildning av personalen på de lokala laboratorierna samt genom uppföljning och kontroll av den diagnostik som där bedrivs.

Den fjärde funktionen är forskning och undervisning. Denna utgör basen för hela mikrobiologin och måste ses som en oundgänglig investering för framtiden. Forskningen behövs för att öka vår kunskap om smittämnena, kartlägga deras sjukdomsframkallande egenskaper, förstå de patogenetiska mekanismerna, belysa interaktionen mellan smittämne och värd, vinna insikt om behandlingsmetoder och resistensmekanismer. Undervisning i mikrobiologi skall delges ett stort antal olika personalkategorier; dels i form av grundutbildning till ex.vis framtida läkare, tandläkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, biomedicinare, mikrobiologer, dels som vidareutbildning av samma personalkategorier. Viktigt är att dessutom informera och undervisa sjukvårdspersonal inom såväl sluten som öppen vård i mikrobiologiska frågor, att förmedla relevant mikrobiologisk kunskap inom så skilda områden som livsmedels-, vatten- och byggnadsfrågor, beredskapsärenden, resemedicin och internationell hälsa. Forskning och grundutbildning bedrivs i första hand vid landets lärosäten, men en undervisningsuppgift inom sjukvården finns för alla med mikrobiologisk kompetens.


Klinisk mikrobiologi – nuläge

Klinisk mikrobiologisk diagnostik bedrivs idag i landstingens regi eller på privata laboratorier. Landstingen bedriver mikrobiologisk diagnostik på tre nivåer:

  1. Vid samtliga universitetssjukhus finns idag klinisk bakteriologi och klinisk virologi (endast Linköping saknar företrädare i klinisk virologi men bedriver ST-utbildning och diagnostik med hjälp av konsult i klinisk virologi). Dessa laboratorier har en i stort sett komplett mikrobiologisk diagnostik. Viss speciell diagnostik görs enbart på Smittskyddsinstitutet eller på något av universitetssjukhusen. Inom Stockholms- och Malmö-Lund-regionen har dessutom en uppdelning av specialanalyser skett mellan laboratorierna.
  2. Kliniskt mikrobiologiska laboratorier finns idag vid alla länssjukhus men kraven på kostnadsreduceringar har lett till utredningar angående möjligheter att ytterligare centralisera den mikrobiologiska diagnostiken till regionnivå.
  3. Patientnära diagnostik på lokala laboratorier är huvudsakligen baserad på kommersiella kit och utgörs till största delen av dipslide för UVI-diagnostik, streptokockdiagnostik samt mononukleosscreening.

De privata laboratorierna bedriver diagnostik motsvarande länssjukhuslaboratorierna. För konfirmerande diagnostik och specialdiagnostik utnyttjas regionlaboratorierna som underleverantörer.


Kliniskt mikrobiologiska laboratorier vid universitetssjukhus

Universitetssjukhusen skall enligt gängse uppfattning erbjuda så gott som heltäckande medicinsk service till invånarna i en viss större geografisk region. Det är därför naturligt att universitetssjukhusen har en i det närmaste komplett klinisk mikrobiologisk service. Universitetssjukhusens laboratorier måste stå till samhällets tjänst med relevant forskning för att möta de hot som inledningsvis berördes i detta dokument. Laboratorierna bör spela en framträdande roll i metodförnyelse och införande av nya forskningsrön i diagnostiken samt aktivt verka för att nya rön inom smittskydds- och epidemiologisk forskning kommer sjukvården till godo.


Kliniskt mikrobiologiska laboratorier behövs även på länssjukhus

Sjukvården omhändertar idag i allt större utsträckning patienter med nedsatt immunförsvar (p.g.a. behandling eller grundsjukdom) och många patienter genomgår en avancerad intensivvårdsbehandling. Infektionsproblematiken är stor i dessa patientgrupper och en adekvat infektionsbehandling är ofta av avgörande betydelse för patientens överlevnad. Genom ett ofta okritiskt användande av antibiotika har resistensutvecklingen bland bakterier ökat och risken för spridning av multiresistenta bakterier är idag en realitet och ett hot. Sjukvårdens effektivaste vapen i denna kamp är en adekvat resistensövervakning och en väl utarbetad antibiotikapolicy. Närhet till diagnostik är också en viktig förutsättning för att prov överhuvudtaget ska tas, och ökad centralisering kan innebära att övervakningen av resistens mot antimikrobiella läkemedel försämras.

Varför klinisk mikrobiologi på länssjukhus?


Mikrobiologisk diagnostik på länssjukhus – vilken verksamhet

  1. Den bakteriologiska odlingsdiagnostiken utgör basen för ett mikrobiologiskt laboratoriums verksamhet. Hela den bakteriologiska odlingsdiagnostiken är till stor del manuell med avläsning och bedömning av varje odlingsplatta. De ekonomiska vinsterna med en centralisering av delar av denna diagnostik är troligen marginella. En eventuell vinst kan uppvägas av försämrad service eftersom stora delar av den bakteriologiska odlingsdiagnostiken är beroende av närhet till patient och kliniker. Blod- sår- och likvorodlingar är några exempel där snabb rapportering av positiva fynd liksom värdering av fynd av mikrobiologisk expertis är av avgörande betydelse för adekvat behandling.
  2. Virologisk sk snabbdiagnostik av t ex RSV och rotavirus bör utföras på länssjukhusnivå och resultaten har en avgörande roll för handläggning och omhändertagande av patienten.
  3. Hepatit och HIV-diagnostik är idag möjlig att automatisera och lämpar sig ur analyssynpunkt väl för centralisering. Å andra sidan finns idag flexibel utrustning med "random access" möjligheter vilket gör att kostnadseffektiva analyser även kan utföras på mindre volymer. Samordning av analyserna med andra laboratoriemedicinska specialiteter kan dessutom göras vilket motiverar att hepatit- och HIV-diagnostik bedrivs på ett mikrobiologiskt länssjukhuslaboratorium. Denna diagnostik är ibland akut och förenad med behov av tolkning av analysresultat och rådgivning, varför läkare med adekvat kompetens måste vara knuten till verksamheten. Analysutrustning kan också användas för annan bakteriologisk och virologisk serologi vilken då bör utföras lokalt.
  4. Testning av blodprodukter avseende hepatit B och C, HIV och HTLV I/II kan utföras på det mikrobiologiska laboratoriet, alternativt kan laboratoriet tillhandahålla kompetens för den transfusionsmedicinska verksamheten.
  5. Mer lågfrekvent serologi liksom klinisk immunologi kan däremot med fördel centraliseras men kan också, beroende på lokal kompetens och önskemål från kliniker, utföras på det lokala laboratoriet.
  6. Mykobakteriologisk diagnostik liksom mykologi bör koncentreras till vissa universitetssjukhuslaboratorier.



ORGANISATIONSFORMER FÖR KLINISK MIKROBIOLOGI

Kraven på kostnadsredution inom sjukvården har till stor del fokuserats på det laboratoriemedicinska området. Konkurrensutsättningen har varit särskilt stor inom Stockholmsområdet med upphandlingar av laboratoriemedicinsk diagnostik till primärvård och privatläkare vilket har resulterat i avsevärda kostnadsreduceringar. Dessa har bland annat erhållits genom sammanslagning av laboratorier och bildandet av laboratoriemedicinska centra. 1993 fanns i Stockholm fem mikrobiologiska landstingslaboratorier samt två privata laboratorier. Idag finns endast tre landstingslaboratorier i klinisk mikrobiologi (bakteriologi och virologi) inom de två laboratoriemedicinska centra och två privata laboratorier.

Olika organisationsformer för den provbundna laboratorieverksamheten diskuteras och prövas. Vid flera universitetssjukhus är denna verksamhet organiserad inom en sk division ledd av en divisionschef; läkare eller person med annan bakgrund. I dessa organisationer representeras varje specialitet av en verksamhetschef. Klinisk bakteriologi och klinisk virologi utgör ibland separata verksamheter men kan också vara samorganiserade i en gemensam klinik. På vissa länssjukhus utgör laboratoriemedicin en klinik och på andra bedrivs verksamheten i form av separata kliniker.

De krav som ställs på kostnadsreduceringar gör att möjliga samordningsvinster måste beaktas och tillvaratas. Samordningsvinster kan uppnås med gemensam transport- och kundserviceorganisation, gemensam provmottagning och provtagningscentral samt gemensamma datasystem med kund- och patientdatabas. I vissa organisationer, men sannolikt inte alla, kan samordningsvinster erhållas genom gemensamt utnyttjande av analysutrustning i sk produktionsplattformar.

En förutsättning för att dessa sammanslagna organisationer skall kunna upprätthålla kvaliteten inom diagnostiken är att läkare inom respektive specialitet har det medicinska ansvaret för de analyser som utförs inom en sk produktionsplattform. Det är viktigt att de samorganiserade delarna utgör och upplevs som en gemensam enhet och att verksamheten inte slukas av t ex de kliniska kemisterna. Chefen för den laboratoriemedicinska verksamheten kan vara såväl klinisk bakteriolog, klinisk virolog, klinisk kemist som klinisk immunolog. Oberoende av organisationsform måste den kliniskt bakteriologiska och virologiska specialistkompetensen finnas; med ansvar för den mikrobiologiska diagnostiken och dess utveckling, som expertfunktion för upprätthållande av en optimal mikrobiologisk diagnostik och provtagning, för tolkning och bedömning av mikrobiologiska fynd, för förmedling av mikrobiologisk kunskap till klinikerna samt för att få till stånd en rationell antibiotikaanvändning och för att bedriva sjukhushygienisk verksamhet.



KLINISK MIKROBIOLOGI OCH SJUKHUSHYGIEN


Den sjukhushygieniska verksamheten

Internationellt råder konsensus om vilka komponenter som skall ingå i den sjukhushygieniska verksamheten. Dessa listas nedan.


Placering och kompetens

Den sjukhushygieniska delen av klinisk mikrobiologi måste stärkas. Sjukhushygienisk verksamhet kräver mikrobiologiskt laboratoriestöd så att akuta undersökningar kan initieras utan dröjsmål, epidemiologiskt typningsarbete kan utföras, undervisning med instruktiva laborationer kan hållas för alla personalkategorier och viss löpande teknisk kontroll av apparatur kan ske. Det är huvudmannens (landsting och/eller kommun) uppgift att sörja för att mikrobiologiskt laboratorium engageras. Detta kan t ex styras genom avtal vari preciseras servicegrad och kompetenskrav. Eftersom ett nära samarbete mellan sjukhushygienisk verksamhet och det mikrobiologiska laboratoriet är nödvändigt bör den sjukhushygieniska enheten vara placerad vid, eller i nära anslutning till, det mikrobiologiska laboratoriet. Det mest lämpliga är att de sjukhushygieniskt verksamma läkarna (i första hand specialister i klinisk bakteriologi eller virologi med adekvat sjukhushygienisk kunskapspåbyggnad) har sin bas vid det kliniskt mikrobiologiska laboratoriet.

Det bör finnas minst en sjukhushygienisk enhet/ nuvarande landsting. Vid sjukhushygienisk enhet skall finnas sjukhushygieniker och hygiensjuksköterskor. På regionsjukhus/universitetssjukhus skall heltids sjukhushygieniker finnas. Forskarutbildning är eftersträvansvärd. Även på länssjukhus måste finnas en i sjukhushygien kompetent läkare.



FRAMTIDA TILLGÅNG TILL KLINISKA MIKROBIOLOGER?


Bakgrund

Medelåldern för kliniska bakteriologer är över 50 år. Virologerna är något yngre.

Just nu ST-utbildas 6,5 bakteriologer och 8 virologer. Inom överskådlig tid planeras endast 1–2 nya ST-block. Det finns totalt ca 90 specialistläkartjänster inom bakteriologi och ca 35 inom virologi. Tjugofyra nya kliniska bakteriologer och 6 virologer behövs fram till år 2004, om bara den naturliga avgången skall ersättas. Upptäckten av nya smittämnen och utökad resistens mot antimikrobiella medel kommer under samma tid medföra större behov av mikrobiologisk kompetens. Det är därför sannolikt mest ekonomiskt att öka antalet kliniska mikrobiologer från nuvarande nivå.

Läget är alltså katastrofalt, framför allt inom klinisk bakteriologi. Nedan analyseras hur dagens situation har uppstått och vad som kan göras för att

stärka de kliniskt mikrobiologiska specialiteterna.


1. Hur uppstod dagens läge?

1.1 De ekonomiska nedskärningarna

All sjukvård har drabbats av de ekonomiska nedskärningarna. Vi har inga omedelbara belägg för att mikrobiologi har drabbats hårdare än många andra specialiteter, men på grund av dess karaktär har mikrobiologisk verksamhet kunnat konkurrensutsättas på ett helt annat sätt än många andra specialiteter. Anbud på olika prover har hämtats in från privata- och landstingslaboratorier. Vid upphandlingen har priset varit det viktigaste och hänsyn har inte tagits till de offentliga laboratoriernas ansvar för utbildning, kvalitetskontroll, epidemiuppföljning och ovanlig diagnostik. De priser som satts har inneburit rovdrift på existerande kompetens och det har ofta inte funnits ekonomiskt utrymme för att inrätta utbildningstjänster.

Arbetet vid många mikrobiologiska laboratorier har också förändrats genom nedskärningarna; utvecklingsarbete har inte rymts inom de ekonomiska ramarna och tiden har inte heller räckt för de kliniska kontakter, som är vitala för specialiteternas fortbestånd.

1.2 Lokalisation av ST-utbildningen

De flesta ST-block finns vid universitetssjukhusen. En handfull (vi vet ej säkert hur många) av de som blivit specialister inom bakteriologi och virologi, har idag inget arbete inom specialiteten, trots att det finns obesatta specialisttjänster.

En av orsakerna till detta är specialisternas begränsade rörlighet. Den färdige specialisten har tjänstgjort > 5 år efter AT och är då oftast väl etablerad på orten för ST-tjänstgöringen och därmed obenägen att flytta. Universitetssjukhusen har inte sluttjänster åt alla. De som måste vara kvar i universitetsstäderna, byter därför ofta verksamhet.

1.3 Rekrytering till specialiteterna

Många rekryteras till de mikrobiologiska specialiteterna forskningsvägen, antingen genom att de på ett tidigt stadium utövat grundforskning inom mikrobiologi, eller genom att de rekryterats till klinisk forskning. En del specialister kommer från infektion eller barnspecialiteterna och fastnar för mikrobiologi under randutbildning, eller medan de utför ett forskningsarbete. Färre utbildningsplatser på infektion och mindre pengar till randare inom mikrobiologi, påverkar antalet specialister inom mikrobiologi. Man kan inte heller utesluta att undervisningen inom mikrobiologi kanske inte alltid förmått väcka tillräckligt stort intresse hos studenterna.


2. Hur kan situationen förändras?

2.1 Mer resurser

Fler utbildningsblock måste inrättas. Utbildning och utveckling måste frikopplas från konkurrens – antingen genom att speciella utbildningspotter skapas, eller genom att en viss del av ex.vis diagnostikintäkterna, även vid privatlaboratorier, går till utbildning och utveckling.

2.2 Lokalisation av ST-utbildningen till laboratorier som kommer att behöva specialister

För att kunna rekrytera läkare är det lämpligt att ST-blocket förläggs till det sjukhus, där en vakans beräknas uppkomma. Man kan inte förvänta sig att universitetsstädernas landsting utan ersättning skall ta ekonomiskt ansvar för utbildning av specialister för övriga landets räkning.

"Ryggsäckspengar" för kompletterande, nödvändig tjänstgöring vid större klinik, måste till för dem som har block vid mindre laboratorier. Man kan också tänka sig byte av läkare under utbildning mellan olika kategorier av laboratorier. Universitetslaboratoriet kan erbjuda handledning för forsknings- och utvecklingsprojekt som kan vara förlagd till det mindre laboratoriet.

Platser för randutbildare måste finnas vid laboratorierna, då sådana tillför mycket av kliniskt tänkande och medför ökad förståelse mellan specialiteterna. Läkare med långvarig klinisk erfarenhet är värdefulla som laboratoriespecialister och dubbelspecialister, ex infektion / mikrobiologi bör uppmuntras. Kombinationstjänster skulle kunna övervägas.

2.3 ST-utbildningen

Utbildningsutskottet i Föreningen för medicinsk mikrobiologi har tagit fram program för specialiseringstjänstgöring inom klinisk bakteriologi och klinisk virologi. Utbildningarna är delvis överlappande, så att man har grundkunskaper inom respektive specialitet, men kompetensområdet inom vardera specialiteten har bedömts vara för stort för att de skall kunna slås samman. Önskvärda ST-kurser har specificerats och andra former av kurser övervägs eftersom Socialstyrelsens resurser är otillräckliga. Utbildningsböcker finns och en förbättring av handledarfunktionen har påbörjats. Vi tror att en bra grund för specialisering inom klinisk bakteriologi och klinisk virologi har lagts.



SAMMANFATTNING

Behovet av mikrobiologisk kompetens är stort, såväl på länssjukhus som på universitetssjukhus. Kompetensen är nödvändig för att garantera en högkvalitativ mikrobiologisk diagnostik och en god epidemiologisk och sjukhushygienisk verksamhet. Brister i dessa funktioner kan bli mycket kostsamma för sjukvården.

Kliniska bakteriologer och kliniska virologer måste fortlöpande utveckla och utvärdera metoder för mikrobiologisk diagnostik och övervakning för att kunna möta nya problem inom infektionsområdet och för att kunna anpassa den mikrobiologiska verksamheten till aktuella behov inom sjukvården.

På senare år har hårdhänta besparingar genomförts inom laboratoriemedicinen, ffa genom sammanslagningar och omstruktureringar. När nya organisationsformer prövas är det av största vikt att den specifika mikrobiologiska kompetensen bibehålles.

Återväxten av specialister inom klinisk bakteriologi och klinisk virologi måste säkras. Landsting och privata laboratorier måste ta sitt ansvar så att tillräckligt många ST-block inrättas.


REFERENSER

  1. Coping with changes. Tompkins and Speller (eds) Association of medical microbiologists publication nr 4, 1995
  2. Gore. Emerging infections threaten national and global security. ASM news, 62:448–449,1996
  3. U.S. Congress, Office of Technology Assessment, Impacts of Antibiotic-Resistant Bacteria. OTA-H-629 (Washington, DC: U.S. Goverment Printing Office, September 1995).
  4. ASM pamphlet "New and Reemerging Infectious Diseases: A global crisis and immediate threat to the nation´s health, role of reseach."1997
  5. Rubin and Rothman. Extinction or revitalization: Clinical microbiologists look to the future. ASM news 63:530–531, 1997
  6. Keaton. Planning for laboratory automation and consolidation: when and how much? ASM news 62:535–538, 1996

Föregående version 1997-09-14