Mars 2001

 

 

 

 

 

Bästa medlem i Föreningen för medicinsk mikrobiologi!

 

Då är det dags igen att önska välkommen till ett nytt år. Du som av och till besöker vår hemsidan, har kanske redan noterat att protokoll från senaste årsmötet samt verksamhetsberättelsen för föregående år står att finna på vår hemsida (www.svls.se/sektioner/mm). Här kan du även hitta namn och adresser till den nytillträdda styrelsen, som efter årsmötet har följande utseende: Peter Larsson (ordf), Johan Rydberg (v ordf), Lena Dillner (fackl. sekr), undertecknad (vetenskapl sekr), Erik Svensson (kassör), Peter Horal, Matti Sällberg samt Per Olcén (adj, vetenskapl sekr i sektionen för immunologi). Den nya styrelsen vill här passa på att än en gång tacka den gamla för ett gott (sam-)arbete.

 

Styrelsen har efter sitt första möte redan hunnit koppla lite nya grepp. För dig som inte personligen kan besöka Riksstämman, kommer det nu att bli möjligt att följa innehållet i våra symposier genom att gå in på vår hemsida. Sektionens senaste Rikstämmosymposium ”Hur klarar vi patienter med multiresistenta bakterier?” och så småningom även minisymposiet ”Cancerprevention genom vaccination mot papillomvirus” kommer att ligga där. En annan nyhet är att höstens diskussionsdag kommer att få ge vika för ett chefsmöte. En tjänsteenkät kommer att gå ut till samtliga labb nu under våren. Resultatet från denna undersökning presenteras därefter på det planerade chefsmötet den 4/9, med huvudtemat rekrytering.

På önskemål från årsmötet, är rekrytering också på gång inom den bakteriologiska referensgruppen via förstärkning av den molekylärbiologiska kompetensen.

 

Vill man förbättra den egna kompetensen avseende zoonoser, kan SMI-dagen den 24/4 vara ett alternativ.

 

Närmast på tur vad gäller föreningsaktiviteter står dock årets vårmöte, som denna gång är förlagt till Uppsala den 14-16 maj. Programmet är ovanligt brett och organiserat av hela tre föreningar: Vår egen förening, Svensk förening för mikrobiologi samt Riksföreningen för Mikrobiologi, vilket borgar för en hög kvalitet. Detaljerat program har legat på föreningens hemsida i några veckor, och anmälningsblanketter har börjat komma ut per post. Dessa kan även laddas ner från www.kvir.uu.se, liksom instruktioner för postrar. Glöm inte att sista datum för registrering och insändande av abstract till posterutställningen är den 2/4, och att föreningens allmänna möte är den 15/5 kl.13-14. Du som är läkare under utbildning, detta kan vara ett bra tillfälle att förkovra sig. För att underlätta ditt deltagandet, utlyser föreningen tio resestipendier à 3000 kr. Är du intresserad, så kontakta undertecknad.

 

Planerandet av Riksstämman är fullt igång. Teman som kommer att tas upp från sektionen är ”galna kosjukan”, STD-sjukdomar samt lagar som berör oss och kan ge upphov till problem (biobanker, smittspårning, genmodifierade mikroorgansimer). Platsen är denna gång


Stockholm och tiden 28-30/11. Ett annat datum som kan vara bra att skriva upp redan nu, är sista datum för anmälan av abstract, dvs den 24/8.

 

Årets medlemsavgift är som tidigare endast 125:-. Inbetalningskort kommer att utskickas till alla medlemmar brevledes. Du som har meddelat din e-postadress erhåller dock inget ytterligare papper i ditt kuvert. Har du glömt bort att meddela aktuell elektronisk adress eller nyligen fått en, maila mig eller uppdatera genom att gå in på hemsidan.

 

Om du har några frågor angående föreningsarbetet, framtida aktiviteter eller bara vill dryfta något mikrobiologiskt problem, ta gärna kontakt med oss. Utnyttja gärna också vårt diskussionsforum på hemsidan.

 

 

Med varma och lite vårlika hälsningar

 

 

Åsa Melhus

Vetenskaplig sekreterare

Föreningen för medicinsk mikrobiologi