Mikrobiologi.net/FKM

Mikrobiologi.net > FKM > Händelser och möten > (315)  
Folkhälsomyndighetens NGS-dag!
2016-06-02 till 2016-06-02
Gardaaulan, Folkhälsomyndigheten, Solna 
För att informera och sprida kunskap om NGS och de möjligheter denna teknik ger inom smittskyddsarbetet arrangerar Folkhälsomyndigheten den 2 juni en NGS-dag. Under dagen kommer bland annat principer för metoden, etablerade och potentiella användningsområden liksom erfarenheter från lokal och nationell nivå att presenteras. Dagen riktar sig till de som arbetar med smittskyddsarbete på kliniska mikrobiologiska laboratorier, vårdhygienenheter, infektionskliniker och smittskyddsenheter.
Folkhälsomyndigheten har med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap etablerat en plattform för Next Generation Sequencing (NGS). Arbetet har pågått sedan 2012 och idag finns en komplett plattform för NGS och bioinformatik. NGS är väl etablerat på myndigheten och används rutinmässigt för övervakning, smittspårning och utbrottsanalys för ett flertal smittämnen. För de flesta av dessa smittämnen har NGS helt ersatt tidigare använda molekylära analyser (PFGE, qPCR, PCR, Sangersekvensering) och automatiska analysverktyg har utvecklats för snabb rapportering. Metodik och analys för metagenomik har också utvecklats vilket möjliggör förutsättningslös bred screening av mikroorganismer. Metoden har använts när riktade metoder inte får ett positivt svar och smittämnet inte har kunnat identifieras.
Välkommen till Folkhälsomyndighetens NGS-dag för att lära dig mer om tekniken och de möjligheter den ger inom smittskyddsarbetet. Reservera redan nu den 2 juni i din kalender. Vi återkommer inom kort när registrering av anmälan för dagen öppnar.
Med vänliga hälsningar
Karin Tegmark Wisell, Avdelningen för mikrobiologi
Mattias Mild, Enheten för laboratorieutveckling  
karin.tegmark-wisell@folkhalsomyndigheten.se
« Tillbaka
Inlagt av Ingvar Eliasson  


Unika träffar: 553. 2024-04-19 00:45
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman