fmmlogo2.gif (5863 bytes)Till medlemmarna i Föreningen för medicinsk mikrobiologi

Kära vänner,

Föreningens logotype är nu klar och pryder detta utskick. Visst är den tjusig! Logotypen kommer finnas på Föreningens brevpapper och övriga dokument samt på hemsidan.

Policydokumentet är också klart och bifogas. Det har tagits fram av Styrelsen som tackar för värdefulla synpunkter framförda på diskussionsdagen och årsmötet 1997. Synpunkter har också framförts av medlemmar som sett preliminära versioner på hemsidan. Dokumentet skall ge ett professionellt kliniskt mikrobiologiskt perspektiv på sjukvård och smittskydd och kan tjäna som underlag för diskussion om den mikro-biologiska verksamhetens innehåll och utformning likväl som vilken inriktning tjänsterna som klinisk bakteriolog och klinisk virolog kan ha inom landstingsdrivna laboratorier. Ytterligare exemplar av Policydokumentet kan rekvireras hos undertecknad.

Vårmötet i Göteborg den 23-24 april var i sanning ett möte med våren. Göteborg badade i sol, Kungsportsavenyn pulserade av liv och ännu vid dygnets sena timme var luften ljum och ljuv. Till denna härliga inramning fogades själva mötet där vetenskapen lyfts fram på ett imponerande sätt. Bra posterutställning, högklassiga översiktsföreläsningar och intressanta workshops som inbjöd till diskussioner. Att supén sedan bestod av havets läckerheter (osedvanligt läckra sådana) kändes bara naturligt i denna västkustens huvudstad! Stort tack till Er arrangörer för ett mycket uppskattat möte!

Protokoll från det allmänna medlemsmötet i Göteborg bifogas detta utskick. Jag vill däri fästa Er uppmärksamhet på det kvalitetsnormarbete som Föreningen med dess referensgrupper måste gå i bräschen för (se punkt 11. d).

I övrigt kan jag meddela att Mikrobiologen i Skövde är värd för vårmötet 1999.

Riksstämman äger rum i Göteborg under dagarna tre; tisdagen 24/11 - torsdagen 26/11. Det är viktigt att redan nu boka hotell, vilket enklast kan göras genom Congrex telefon 031-708 82 01.

Föreningens eget program är förlagt till onsdagen och torsdagen. Vi anordnar symposiet "Livsmedelsmikrobiologi" med Bertil Kaijser som moderator och mini-symposiet "Nya och gamla herpesvirus" med Tomas Bergström som moderator. Vi har två block med fria föredrag, samt en posterutställning utan session. Därutöver är Föreningen medarrangör på infektions symposium "Är alla sjukdomar infektioner" (mod Sven Britton), Socialstyrelsens "Vårdrelaterade infektioner - till vilket pris?" (mod Peet Tüll), obstetrik och gynekologins "Virusinfektioner och toxoplasmos under graviditet" (mod Marianne Forsgren), samt på infektions minisymposium "EHEC" och Svenska läkares mot kärnvapen "Atombomber, kemiska och biologiska vapen - vad säger folkrätten?". Ett kanonprogram skulle man kunna säga!

Abstractblankett för posters och fria föredrag till Riksstämman bifogas detta utskick och skall vara undertecknad tillhanda senast 21 augusti varefter Styrelsen i sedvanlig ordning prioriterar bidragen. Vi hoppas få många bidrag även i år!

Årsmötet äger rum under Riksstämman, på onsdagen den 25/11, c:a kl 18.

Skriv in i almanackan!

Diskussionsdagen är förlagd till torsdagen 10:e september på Svenska Läkaresällskapet, Klara östra kyrkogata 10, Stockholm. Ämnet blir troligen "Serologisk infektionsdiagnostik". Samling med kaffe och smörgås kl 10 varefter programmet startar kl 10.30.

SMI-dagar i samarrangemang med Föreningen kommer i höst att vara två till antalet. Den ena avhandlar tuberkulos och den andra respiratoriska infektioner hos barn.

SWEDAC har behov av ytterligare bedömare i klinisk bakteriologi och har vänt sig till Föreningen med önskan om namnförslag. På samma sätt som skedde när de nuvarande bedömarna blev föreslagna önskar Styrelsen även denna gång få professionens förslag på respekterade kollegor för denna viktiga uppgift. Sänd Ditt förslag till undertecknad! Meddela även om Du själv är intresserad av att vara SWEDAC bedömare.

Hemsidan återfinns under adressen http://www.swedemedsoc.se/sektioner/mm. Där kan Du finna all information om Föreningen samt många värdefulla länkar.

Hemsidan uppdateras kontinuerligt och är därför mer aktuell än den information som kan förmedla via medlemsutskicken.

E-mail adresser. Fortfarande gäller att vi vill få in medlemmarnas e-mail adresser för att se om det är möjligt att via e-mail distribuera medlemsinformation, kallelser, program till diskussionsdagar etc. Skicka därför Din e-mail adress till undertecknad!

Nya medlemmar. Föreningen har hitintills i år fått 8 nya medlemmar. Fler är välkomna! Ansökningsblankett bifogas.

Glaxo-Wellcome resestipendium för hösten kan sökas på bilagd blankett.

Better medical writing info från APMIS återfinns också i denna försändelse.

Med önskan om en skön sommar!

Anders Kärnell