Mikrobiologi.net/RFM

Mikrobiologi.net > RFM > Nyheter > (334)  
Labombudsträffen 20131011-12
Träffen ägde rum på trevliga Piperska Muren i härlig höstsol. Fredagen inleddes med god lunch där vi fick tillfälle att prata med andra labombud.
Därefter drog Tony Björn och Lisa Gustafsson på Electrabox igång med att presentera sin Simplexa, ett PCR-instrument som verkar mycket användarvänligt. Analyser för MRSA, Varicela, Herpes och Clostridier är exempel på vad man kan få svar efter cirka en timmes analystid.
Nästa gnomgång stod BD, Carl-Magnus Lövnord m fl, för. Där fick vi en fördjupad genomgång av deras borsyrerör. Ett rör som förlänger hållbarheten vid transport av urin för odling. Viktigt ändå att hålla sig inom max 48 timmar och notera att det inte ska vara underfyllt. Vi i Växjö och Karlskrona är nöjda.
Därpå följde ett hisnande föredrag av Pia Karlsson, Mikrobiologen Jönköping, om egentester/Självtester. Exempel på detta är bland annat egentester på magsår, celiaki, droger, könssjukdomar och cancertumörer. Dessa egentester är inte full ut kontrollerade innan de släpps. Producenter är genom klausul befriade från om "patienten" drabbas.
Sist ut på fredagen var Torbjörn Kjerstadius från Karolinska. Han tog på ett mycket initierat sätt upp fästingburna infektioner i Sverige. Där är Borrelia och TBE vanligast. Han guidade oss genom kliniska stadier som Borrelia orsakar. Det är mycket viktigt att ha koll på den kliniska bilden för att kunna bedöma labsvar. Där verkar det som att Serologi just nu ändå är den typ av analys som ger mest.
På lördagen diskuterades bland annat labrobot, datasystem och helgarbete.
Hoppas alla som deltog hade lika givande dagar som jag.
Kerstin Goos, styrelseledamot ;O)
 

Kontaktperson: kerstin.goos@ltkronoberg.se
« Tillbaka
Inlagt 2013-10-15 av Kerstin Goos  


2024-05-06 06:57
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman