Mikrobiologi.net

Mikrobiologi.net > Mikrobiologi i Norden > Klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset  
Klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Länk: Klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset  

Adress
Klinisk mikrobiologi
Guldhedsgatan 10
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 46
Göteborg
Sverige

Presentation
Klinisk mikrobiologi bildades 2012-01-01 och är en sammanslagning av Klinisk bakteriologi och Klinisk virologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vi utför cirka 900.000 analyser/år och har cirka 200 anställda.

Verksamheten bedriver diagnostik av bakterie-, parasit-, svamp- och virusorsakade infektioner med odling, antikropps-/antigenbestämning och molekylärbiologisk diagnostik.

Påvisning av multiresistenta bakterier med antibiotikaresistensbestämning samt vårdhygieniskt arbete är också centrala verksamheter (https://www2.sahlgrenska.se/su/vardhygien).

Vi tillverkar substrat och andra medier som används för odlingsdiagnostik.

Verksamheten är ackrediterad av Swedac.

Culture Collection University of Göteborg (CCUG) är en väletablerad internationellt erkänd stamsamling och identifieringsresurs för bakterier och svampar. Huvuddelen av samlingen är mikrobiella isolat av humanmedicinskt ursprung.
Ytterligare information om CCUG kan erhållas på www.ccug.se.

Forskning, utveckling och undervisning ingår i uppdraget då laboratoriet tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Klinisk mikrobiologi, som innefattar bakteriologi och virologi, är forsknings- och undervisningsämnen knutna till Institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin (http://biomedicine.gu.se/).

Forskningen är främst inriktad på herpes simplex-virus, HIV och hepatit B /C /E samt frågeställningar rörande immunsystemets roll vid kroniska virusinfektioner och tumörsjukdomar. Nya diagnostiska metoder, antibiotikaresistenta bakterier och infektionskänsliga patienter är andra exempel på aktuella utvecklings- och forskningsområden.
 



2024-04-25 06:51
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman