Mikrobiologi.net

Mikrobiologi.net > Mikrobiologi i Norden > Klinisk mikrobiologi och vårdhygien i Uppsala  
Klinisk mikrobiologi och vårdhygien i Uppsala
Länk: Klinisk mikrobiologi och vårdhygien i Uppsala  

Adress
Klinisk mikrobiologi, Akademiska laboratoriet
Dag Hammarskjölds väg 17
Akademiska sjukhuset
751 85
Uppsala
Sverige

Presentation
På det mikrobiologiska laboratoriet i Uppsala utför vi ca 200 000 analyser per år. Vi analyserar mikrobiologiska prover från Uppland och vissa prover från Falun, Gävle och Västerås.

-Den bakteriologiska diagnostiken baserar sig till största delen på odlingar. Vi utför även serologisk, molekylärbiologisk diagnostik och toxinbestämningar.
I enheten för bakteriologi ingår även diagnostik av parasiter och svamp.

-Den virologiska diagnostiken baserar sig på serologiska undersökningar vad gäller HIV och hepatit, virologisk/bakteriologisk serologi, blodgivartestning, direktpåvisning av virus med immunofluorescens samt molekylärbiologiska metoder. De bedrives samordnat med övrig mikrobiologi. Vi erbjuder serologi (antikroppsdiagnostik) för de flesta vanliga viroser, PCR för virusjukdomar som är vanliga på ett universitetssjukhus, dvs herpesfamiljen (immunbrist och encefalit), och en relativt komplett luftvägsdiagnostisk analysmeny.

Samarbetet mellan universitet och sjukhus möjliggör en utvecklingsverksamhet, som framför allt gäller olika former av mikrobiell nukleinsyrapåvisning, för att göra analyssortimentet mer komplett och ännu mer rationellt. Verksamheten är ovanligt mycket automatiserad, med robotar för all serologi och molekylärbiologi. Vi ger service till Akademiska Sjukhuset och ovannämnda fyrklöverregion (Västmanland, Dalarna, Gästrikland och Uppland), där vi är ett referenslaboratorium.

-Vårdhygien har till uppgift att medverka till att alla vårdgivare bedriver vård av god kvalitet så att antalet vårdrelaterade infektioner hålls på en låg nivå. Utvecklingsarbete pågår kontinuerligt. Forskning och undervisning är en viktig del av vårt uppdrag.  



2024-03-29 14:55
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman