Mikrobiologi.net

Mikrobiologi.net > Forum > Diagnostik och analyser > NPU-koder  
Inlägg
Inlägg: 1 - 3 (3)

2013-10-06 22:46:01
Ingvar Eliasson:
Senast ändrad: 2013-10-07 00:40:39
Gunnar Nordin på Equalis har adresserat vår förening med följande info om NPU-koderna, som nu öppnas för allmän diskussion.

Ur Gunnars brev: "Som ni nog känner till har Equalis tagit på sig att förvalta terminologisystemet med NPU-koder, och anpassa det för svensk sjukvård. Under några år finansierade vi arbetet med en ”uttaxering” av en avgift per laboratorium. Det finansieringssystemet fungerade dåligt; enskilda lab ifrågasatte att man skulle finansiera ett system man inte själva använde, att små laboratorier skulle betala lika mycket som stora, att landstingens IT-avdelningar eller journalsystemleverantörer var bättre skickade att finansiera den här verksamheten, etc etc.

De senaste åren har Equalis därför valt att reducera arbetet med utveckling av systemet, och sköta förvaltningen på sparlåga för användning inom klinisk kemi, och täcka kostnaderna med intäkter från kvalitetssäkringsprogrammen. Parallellt med detta har en dialog förts med Socialstyrelse, SKL och CeHis/Inera om nödvändigheten att hitta en långsiktig finansieringslösning på en sådan nivå att laboratorieterminologin både kan förvaltas och utvecklas.

Denna dialog har hittills varit resultatlös. SKL menar att den här typen av normeringsarbete ska finansieras och skötas av Socialstyrelsen, och Socialstyrelsen inställning är att verksamheten är ansvarig.

I avsaknad av en finansieringslösning har vår styrelse därför beslutat att Equalis upphör med nuvarande förvaltning från och med årsskiftet. Socialstyrelsen har för närvarande ett regeringsuppdrag att ”utreda frågan” – men något snabbt utfall av denna är inte väntad. Däremot är det mycket möjligt att ni kommer att bli kontaktade av Socialstyrelsens utredare och får möjligheter att lämna synpunkter.

Detta alltså skrivit till som information om vad som är på gång. Diskutera gärna frågan inom era föreningar. ... "

FMM är tacksamma för alla synpunkter som kommer fram i denna diskussionstråd. Vi kommer att sammanfatta och svara Gunnar och Equalis. Givetvis får både FMMM:s och RFM:s medlemmar, liksom medlemmar i SFM som är insatta eller berörda, vara med i diskussionen. / Sara Karlsson Söbirk, ordförande FMM

OBS! Du måste vara inloggad för att kunna göra egna inlägg i denna diskussionstråd.

2013-10-09 11:34:19
Urban Forsum:
NPU-koder är helt centrala för att klinisk mikrobiologi skall få en terminologisk stringens i sin kommunikation till och från olika laboatorier. EQUALIS måste få mandat och pengar för detta!
Läs gärna min debattartikel i frågan publicerad igår i Läkartidningen (Läkartidningen 2013 nummer 41 sidorna 1780 - 1781)samt min och Sepideh Kamranis mer utförliga artikel i IBL´s tidskrift Laboratoriet (Laboratoriet 2013 nummer 3 sidorna 6-8). Om du inte har tillgång till tidskriften Laboratoriet så kan du skicka ett e-brev till mig och få en .pdf på artikeln som svar.

Bästa hälsningar till alla FMM- och RFM-medlemmar från Urban Forsum

2013-10-09 13:26:29
Sara Karlsson Söbirk:
Senast ändrad: 2013-10-09 13:27:25
FMM har av Mattias Aldrimer ,ordförande i Föreningen för Klinisk Kemi fått en förfrågan om att skicka en gemensam skrivelse till lämplig instans med begäran om att frågan om NPU-koder prioriteras.

Ur brevet;
'Svensk förening för Klinisk Kemi ser det som ett stort problem att det inte finns någon förvaltare av NPU-koderna efter årsskiftet. Det känns obegripligt att man driver på NPÖ-projektet utan att ta mer hänsyn till att laboratoriesvar ska kunna presenteras på ett läsbart, jämförbart och korrekt sätt. Åtminstone inom Klinisk Kemi finns mycket kvar att göra/utveckla och många saker som måste sätta sig innan förvaltandet kan bli mer rutinartat.
Svensk förening för Klinisk Kemi önskar ett snabbt och tydligt beslut om vem som ska finansiera NPU-kodernas förvaltning.
Vill ni och era föreningar vara med och framföra detta budskap till Socialministern?'

Vi hoppas på fler inlägg från mikrobiologi.nets användare innan 31 oktober.
Därefter sammanfattar vi argument för att, tillsammans med övriga specialitetsföreningar inom laboratoriemedicin, trycka på för en lösning i frågan genom en gemensam skrivelse till lämplig instans.
/Sara Karlsson Söbirk, ordförande FMM


2024-04-19 06:45
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman