Mikrobiologi.net/FKM

Mikrobiologi.net > FKM > Nyheter > (1090)  
Styrelsen föreslår att FKM blir medlemsförening i SLS
Styrelsen föreslår att Föreningen för Klinisk Mikrobiologi (FKM) ansöker om att bli medlemsförening i Svenska Läkaresällskapet (SLS). Bakgrunden är följande:
SLS tog 2019 beslut om en större medlemsreform som trädde i kraft 1 januari 2021. Den innebar att flertalet tidigare sektioner, dvs specialitetsföreningar, blev medlemsföreningar i SLS. Alla som är med i en medlemsförening blir då automatiskt medlem i SLS.
FKM valde då att kvarstå som sektion, eftersom det skulle medföra en kostnad att bli medlemsförening, konsekvenserna av reformen var oklara och möjligheten att bli medlemsförening vid senare tillfälle kvarstod.
Efter detta har fler sektioner varje år blivit medlemsföreningar, och bland de nio (av totalt 67) som ännu inte ansökt att bli medlemsförening är det bara FKM och två till som representerar en medicinsk specialitet. Övriga är andra typer av intresseföreningar.
Fördelarna med att vara medlemsförening är att vi får en tydligare relation till och starkare ställning inom SLS. Det är kanske inte så påtagligt för alla medlemmar, men de som är eller har varit aktiva i styrelsen vet att FKM utövar en hel del av sitt inflytande via SLS, t ex som remissinstans och på SLS möten i samarbete med andra discipliner. Som medlemsförening får också FKM, dess arbetsgrupper och medlemmar bättre tillgång till SLS lokaler, föreningen får möjlighet till administrativt stöd av SLS, och medlemmarna får möjlighet att söka anslag och stipendier från SLS stiftelser.
Att bli medlemsförening har ekonomiska konsekvenser. Som medlemsförening betalar man 160kr (2024 års nivå) per medlem som är läkare till SLS, medan alla föreningens medlemmar, läkare och andra, blir medlemmar i SLS. Detta blir en ny kostnad för föreningen. Å andra sidan är 47 av våra medlemmar individuella medlemmar i SLS (2023 års siffra) och betalar 800kr per år för det. Det är ungefär samma årliga summa som betalas av våra medlemmar till SLS som om vi blir medlemsförening, men annorlunda fördelad. Det är förstås frivilligt för de flesta att vara med i SLS, men våra stadgar föreskriver att styrelsemedlemmar måste vara medlemmar i SLS, vilket innebär en sorts omvänd arvodering av styrelsearbetet.
Styrelsen avser att presentera en genomgång av denna fråga på årsmötet den 21 maj 2024 i samband med Infektionsveckan och mikrobiologiskt vårmöte i Linköping, och då föreslå att vi går vidare med ansökan att bli medlemsförening. Om årsmötet röstar för det kommer en ansökan att lämnas in i början av 2025. Stadgarna kommer sedan att behöva revideras och godkännas på årsmötet 2025 och vi skulle kunna bli medlemsförening i SLS 2026.
Det finns mer information på SLS websida, se länk.

Styrelsen för FKM  

Mer information: Länk

Kontaktperson: fkm@mikrobiologi.net
« Tillbaka
Inlagt 2024-03-13 av Tobias Allander  


2024-04-28 09:16
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman