Mikrobiologi.net/FKM

Mikrobiologi.net > FKM > Nyheter > (1073)  
Nationell arbetsgrupp om koder och terminologi inom klinisk mikrobiologi
FKM välkomnar att NPO medicinsk diagnostik inrättar en nationell arbetsgrupp för att se över terminologi och koder inom klinisk mikrobiologi. Bakgrunden är att det behöver ses över för att kunna ansluta de mikrobiologiska resultaten till den nationella patientöversikten och andra nationella funktioner. Nomineringen till arbetsgruppen sker både via FKM och de regionala programområdena (RPO). FKM vill gärna veta vilka som kan tänka sig att delta. Anmäl därför intresse till oss på fkm@mikrobiologi.net. Styrelsen vill gärna att du svarar senast 25/1 så vi kan diskutera utfallet på kommande styrelsemöte. Sedan finns fortsatt möjligheten att anmäla sig direkt enligt länken nedan. Texten nedan är en inbjudan från NPO medicinsk diagnostik.
Hälsningar
Tobias Allander, ordförande FKM

Äntligen är vi på gång med nominering till det nationella uppdraget (NAG) Kodverk mikrobiologi!

Vi vet att det är efterlängtat från många håll och hoppas att vi kan få nominerade resurser från sjukvårdsregioner, myndigheter och patientföreningar. Vi har redan Inera, Equalis och NSG Strukturerad vårdinformation som kommer att ställa upp med resurser, viket är en förutsättning för god framdrift.

Inom laboratoriemedicinen finns ett stort behov av att kunna skicka analysbeställningar till olika laboratorier över hela landet, och att på samma sätt leverera svar över regiongränserna. Det finns också ett stort behov av att laboratorieresultat kan ses av andra än de som beställt analysen, både av patientsäkerhetsskäl och för att undvika onödigt dubbelarbete. Detta kräver att informationsmängderna i beställningar och svar standardiseras. Standardiseringen av terminologi och koder har nått olika långt inom olika specialiteter, och behovet av standardi¬sering bedöms i dagsläget särskilt stort för klinisk mikrobiologi, eftersom mikrobiologin står på tur att anslutas till Nationell patientöversikt (NPÖ), och även för att bristerna i standardisering blev särskilt påtagliga under Covid-19-pandemin.

Uppdraget innebär att ett format för kodverk mikrobiologi tas fram, för att sedan förhoppningsvis kunna appliceras på fler angränsande områden. Läs mer om uppdraget och föregående förankring i de bifogade filerna.

Här finns nomineringsformulär och ytterligare information om NAG:ens uppdrag och sammansättning:

Länk

Här kan du nominera dig själv eller någon annan. Nomineringen vill vi ha in senast den 15 feb 2024.

Vi sänder denna uppmaning om nominering till alla RPO/LPO inom medicinsk diagnostik och infektionssjukdomar, Folkhälsomyndigheten, Inera, Equalis, NSG SVI, Föreningen för klinisk mikrobiologi och patientföreningar. Förfrågan har också gått ut till prenumeranter av Kunskapsstyrningens nyhetsbrev. Därutöver är det fritt att sprida detta mail till den/de du önskar, nomineringen är helt öppen och vem som helst får nominera.

För övriga frågor vänd dig till undertecknad.

Med vänlig hälsning

Lina Edberg
Processledare - Nationellt programområde Medicinsk diagnostik NPO medicinsk diagnostik | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)


Stab Produktion (karolinska.se)
Karolinska Universitetssjukhuset
Tel. 0725-96 84 30
 

Mer information: Länk

Kontaktperson: fkm@mikrobiologi.net
« Tillbaka
Inlagt 2024-01-12 av Tobias Allander  


2024-05-03 14:55
Ⓒ Allt material på denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen.
Upphovs- och förfoganderätten tillhör Mikrobiologi.net och respektive upphovsman